Maus-numret
Mus, Mouse, Maus. Det är utgångspunkten för en utställning där 24 skandinaviska serietecknare gjort unika tolkningar av en av världens mest inflytelserika och världsberömda serier: Art Spiegelmans Maus. Nu kommer utställningen till Jönköping 3–27 februari.
Som historiker har jag forskat i historiebruk och historiekultur. Som serietecknare deltar jag i skapandet och omvärderandet av historien på ett mer direkt sätt. Det är i mina serier som jag kan tillåta mig själv att släppa loss den personliga erfarenheten. Med glädje och lokalpatriotisk stolthet kan jag meddela att mitt bidrag finns med på utställningen även i Jönköping. (Uppdaterad information här!)
Jag föddes i Jönköpings län (närmare bestämt på Värnamo lasarett) för nästan exakt 32 år sedan, och mitt bidrag till Mus, Mouse, Maus är också av lokalt intresse: mitt i serien sitter jag som 11-åring på kommunalbiblioteket i Gislaved och läser Spiegelmans verk för första gången.